Henry verrichtte afgelopen vrijdag een heldendaad op de A28 toen hij een vrouw onwel achter het stuur zag zitten van haar rijdende auto. Ze slingerde en reed over het gras naast een afrit. Aangezien haar auto bleef rijden, besloot Henry in te grijpen. Hij ging met zijn auto voor die van de vrouw rijden, wetende dat een botsing het gevolg zou zijn. De snelheid was tussen de veertig en vijftig kilometer per uur, zo schatte hij in. Om erger te voorkomen, moest de auto gestopt worden.

Zie hier de spectaculaire actie van Henry, die werd vastgelegd door een dashcam van een andere bestuurder:

Schade

De vrouw maakt het ondertussen weer relatief goed, zo blijkt uit nieuwsberichten. Ze hield een aantal gebroken ribben over aan de aanrijding. Zij is dankbaar voor het handelen van Henry. Beiden hebben daarnaast schade aan de auto.

Wie is aansprakelijk?

Ondanks zijn heldenactie kan de juridische vraag zich aandienen of Henry zijn schade kan verhalen. Het kan namelijk zomaar zijn dat Henry meer schade heeft opgelopen dan zijn eigen WA-verzekering betaalt, bijvoorbeeld omdat hij niet allrisk verzekerd is of omdat hij letselschade heeft. In beginsel kan gedacht worden dat verhaal onmogelijk is. Henry heeft feitelijk immers een aanrijding veroorzaakt, waardoor hij in beginsel op grond van een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) aansprakelijk kan zijn jegens de vrouw. Of, kan Henry zijn schade op de onwel geworden vrouw verhalen?

Het leerstuk van ‘zaakwaarneming’

Het handelen van Henry zou aangemerkt kunnen worden als zaakwaarneming. Het betreft een nog weinig gebruikt juridisch leerstuk om schadevergoeding te verkrijgen. Zaakwaarneming is het zich willens en wetens en op redelijke grond inlaten met de behartiging van eens anders belang, zonder daartoe bevoegd te zijn (zo bepaalt art. 6:198 BW). De belanghebbende is vervolgens, voor zover zijn belang naar behoren is behartigd, gehouden de schade van de zaakwaarnemer te vergoeden (zo bepaalt art. 6:200 BW).

Met andere woorden, in onze ogen zou Henry (= zaakwaarnemer) op grond van zaakwaarneming mogelijk zijn opgelopen schade vergoed kunnen krijgen van de verzekeraar van de onwel geworden vrouw (= belanghebbende).

SVI-verzekering vergoedt letselschade bij onwel worden

Ook voor de onwel geworden vrouw zijn er mogelijkheden als zij meer schade heeft dan haar WA-verzekering dekt. Indien de betrokken vrouw een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) had afgesloten, dan kan zij haar letselschade claimen bij haar SVI-verzekeraar. De oorzaak van het ongeval maakt voor die verzekering in beginsel namelijk niet uit. Ook eenzijdige ongevallen (veroorzaakt door eigen schuld) komen voor vergoeding in aanmerking. Materiële schade, zoals autoschade, wordt door die verzekering overigens niet gedekt. Wat wel wordt vergoed zijn bijvoorbeeld medische kosten, smartengeld, huishoudelijke hulp en verlies van arbeidsvermogen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Abonneer op onze nieuwsbrief.

We houden je graag op de hoogte

Wij versturen de nieuwsbrief via Mailchimp.com. Jouw e-mailadres wordt op haar server verwerkt. Akkoord? *
Lees haar privacyverklaring op https://mailchimp.com/

Steenovenweg 5 te Helmond

Benieuwd?

Bel ons op 0492 – 745 537