Op 5 maart 2019 wil een bedrijf zonnepanelen op een manege leggen. Om aan dit klusje te kunnen beginnen moeten zij eerst de aanwezige doorzichtige golfplaten vervangen voor andere platen. De bouten waarmee de doorzichtige golfplaten zijn bevestigd kunnen enkel van bovenaf worden losgemaakt. Twee Poolse werknemers krijgen de opdracht dat te gaan doen. Zonder enige vorm van beveiliging worden zij het dak opgestuurd.

De platen kraken als zij het dak betreden. De mannen krijgen daarom de opdracht dan maar op de latten te lopen waarop de platen zijn vastgeschroefd. Tevergeefs. Het gaat fout. Een plaat begeeft het, de werknemers vallen door het dak en lopen letsel op.

Naar de rechter

Voor dit letsel stellen zij de werkgever aansprakelijk. Één van de Poolse werknemers klaagt de werkgever aan. In deze zaak oordeelt de Rechtbank Overijssel dat vaststaat dat het ongeval is gebeurd tijdens de werkzaamheden. Er is geen opzet van de werknemer en hij heeft als gevolg van het letsel schade geleden. De schade komt daardoor voor rekening van de werkgever, tenzij deze aantoont aan zijn zorgplicht te hebben voldaan.

De werkgever stelt dat dit laatste het geval was. Hij beweert dat de werknemers is geadviseerd anders te handelen en dat er beveiligingsmiddelen in het busje lagen, maar dat de Poolse werknemers weigerden deze te gebruiken.

Werkgever is aansprakelijk

De rechtbank maakt hier korte metten mee. Na het horen van verschillende getuigen oordeelt de rechtbank dat de werkgever aansprakelijk is. Er lagen immers te weinig setjes beveiligingsmateriaal in het busje voor alle werknemers en er was geen enkele instructie. Zeker niet in een taal die de Poolse werknemers begrepen. De werkgever moet de schade vergoeden.

Vindplaats uitspraak: Rechtbank Overijssel 2 november 2021, ECLI:NL:RBOVE:2021:4810

Abonneer op onze nieuwsbrief.

We houden je graag op de hoogte

Wij versturen de nieuwsbrief via Mailchimp.com. Jouw e-mailadres wordt op haar server verwerkt. Akkoord? *
Lees haar privacyverklaring op https://mailchimp.com/

Steenovenweg 5 te Helmond

Benieuwd?

Bel ons op 0492 – 745 537