Als iemand zich schuldig maakt aan mishandeling, kan vaak geen beroep worden gedaan op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. In de polisvoorwaarden is doorgaans namelijk opgenomen dat schade niet wordt vergoed als deze is veroorzaakt door een opzettelijke en wederrechtelijke gedraging waarbij het toegebrachte letsel als een te verwachten gevolg van de gedraging kan worden aangemerkt. Met andere woorden, strafrechtelijk verwijtbare gedragingen zijn meestal niet verzekerd. Met de nadruk op meestal, want soms is er ruimte voor maatwerk.

Zo oordeelde het hof Den Haag onlangs in het nadeel van een verzekeraar toen buren een verhitte discussie hadden, de gemoederen zo hoog opliepen dat de buurman zijn buurvrouw duwde en de vrouw zo ongelukkig ten val kwam dat zij acht dagen in coma werd gehouden.

Ondanks dat de man strafrechtelijk werd veroordeeld voor mishandeling, beantwoordt het hof de vraag of de vrouw haar schade kan verhalen op de verzekeraar van de man met ‘ja’. Een beroep van de verzekeraar op de opzetclausle faalt. Het hof stelt namelijk dat hier geen sprake van crimineel gedrag: ‘’Uit niets blijkt dat de man de bedoeling had om de vrouw daadwerkelijk ten val te brengen of letsel te veroorzaken. Dat dit wel is gebeurd en dat het letsel zo ernstig is uitgepakt lijkt hoofdzakelijk een gevolg van pech.’’

Lees de volledige uitspraak (Gerechtshof Den Haag 1 september 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:1553).

Abonneer op onze nieuwsbrief.

We houden je graag op de hoogte

Wij versturen de nieuwsbrief via Mailchimp.com. Jouw e-mailadres wordt op haar server verwerkt. Akkoord? *
Lees haar privacyverklaring op https://mailchimp.com/

Lees ook onze andere blogs

Steenovenweg 5 te Helmond

Benieuwd?

Bel ons op 0492 – 745 537